ßßß Cookit - przepis na Moskole

Moskole

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ostatnio już każdy uwierzył w wiosnę, a nagle znów trzeba było uruchomić ogrzewanie. Tam skąd to danie pochodzi spadło nawet sporo śniegu. Mowa o miejscu gdzie są najdroższe toalety w Polsce :) Właściwie, to danie przywieźli tam Rosjanie, stąd nazwa, ale górale uznali je za swoje.
Był sobie kiedyś taki gość, który miał ogromne aspiracje do bycia cesarzem Austrii, a że pozostawało to poza jego zasięgiem był z tego powodu ogromnie sfrustrowany, Nazywał się Franciszek Ferdynand. Zasłynął głównie dwiema rzeczami. Pierwsza, to że guwernerem jego dzieci był czeski geniusz Jára Cimrman, a druga, to że został zastrzelony w Sarajewie, co było ogniskiem zapalnym dla wybuchu Wielkiej Wojny, po której, między innymi, Polska odzyskała niepodległość wypadając z dość słabym wynikiem ok. 120 lat w konkurencji najdłużej zniewolonych państw w Europie :)
Wojna ta, oprócz przetestowania taktyk, które zostały rozwinięte 20 lat później przyczyniła się także do powstania komunizmu, faszyzmu i nazizmu, a od strony kulinarnej, głównie gazu musztardowego:) Sam Indiana Jones brał nawet czynny udział w tej wojnie.
Jeńcy rosyjscy, których wtedy wywieźli na Podhale przywieźli tam proste placki z mąki i oczywiście ziemniaków, które piekli na metalowych płytach rozłożonych nad paleniskiem. Przepis okazał się na tyle prosty i smaczny, że został tam ciepło przyjęty.
Prawdziwe moskole piecze się na stalowej płycie, a nie na jakiejś patelni teflonowej :) więc korzystając z gościnności Tamary, która ma w domu kuchenkę na ogień, przyrządziłem je tak, jak car Mikołaj II przykazał :) Co widać na załączonym obrazku.
Składniki:
- wczorajsze ziemniaki
- mąka
Wykonanie:
Ziemniaki gnieciemy i mieszamy z mąką w proporcjach 4:1. Najlepiej zastosować starą sztuczkę, czyli wypełnić nimi jakieś symetryczne naczynie, podzielić je na 4 części, usunąć jedną z nich i uzupełnić mąką. Jak się za bardzo będą kleić to dosypać. Wrzucamy na stolnicę i wałkujemy. Wycinamy kształty jakie nam się podobają i kładziemy na rozgrzaną blachę.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2015/03/moskole.html