ßßß Cookit - przepis na SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:

SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:

nazwa

Wykonanie

Święta... czas tradycji, rytuałów. Czas pysznego jedzenia i słodkiego świętowania. Co dom to obyczaj, ale jedno jest pewne - w 99% domów, w tym czasie toczy się wojna pomiędzy dwoma słodkimi specjałami. Sernik czy Pierniczki? - odwieczne pytanie dotyczące najlepszego, cukierniczego umilacza tych dni. Dla tych, którzy wybrać nie potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.
SKŁADNIKI:
- pół kostki masła
- 350 g serka 3xmielonego
- 200 g serka mascarpone
- 4 jajka
- pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
- pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego)
- 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej
- szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych
/Przepis na pierniki: tutaj .
- skórka pomarańczowa domowa pół szklanki
POLEWA:
- chałwa 200g
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ucierając. Gdy mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.
Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.
Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając 1/3 do sera z nutellą, resztę do sera z piernikami.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatraka
Gdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista.
Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.
Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą.
Czekoladowo-orzechowy mus rozłożony na serniku to dla nas coś niesamowitego. Z racji tego, że w domu wszyscy bez wyjątków są czekoladoholikami, to moglibyśmy go jeść łyżkami i nie zatrzymywać się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne, że nasza koncepcja piernikowa zostałaby zachwiana. W takich proporcjach wszystko ze sobą pięknie współgra.
Polewa wyszła świetnie zarówno jeśli o smak chodzi jak i o nietypową konsystencję. Nie jest ani za twarda, ani zbyt wodnista. Nie ścieka, ani nie łamie się. Jest kremowa, lekko ciągnąca się. Przypomina bardzo gęstą, gorącą czekoladę z nutą chałwy.
Całość - niebo w gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.
Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci mogliby przynajmniej... odśnieżyć!) :)
:) Jeśli szukacie Świątecznych inspiracji możecie śmiało zajrzeć TUTAJ ..
I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/12/sernik-piernik-bezglutenowy-sernik.html