Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcje
ŚWINKI W BŁOTKU

Składniki:- 3 jasne
spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek
waflowych- 500ml
śmietany 36%- 2
fixy do ubijania
śmietany- 250g
serka mascarpone- 50g
czekolady- 300g
dżemu malinowego- 4 łyżki
cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego
maczku cukrowego- 9 kwiatuszków
cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g
czekoladowo-
orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej
wódki "Soplica"- 100ml
wody- 3 łyżki
cukruSposób przygotowania:Wykładamy na podstawkę pierwszy spód
biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania
biszkoptów: 250ml
wódki malinowej, 100ml
wody i 3 łyżki
cukru - tak przygotowanym ponczem nasączamy spód
biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno
śmietanę połączoną z dwoma
fixami oraz
cukrem pudrem. Do ubitej
śmietany dodajemy
serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu
śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną
czekoladą i również odkładamy do lodówki. Na przygotowany wcześniej spód
biszkoptowy nakładamy warstwę kremu
śmietanowego i przykrywamy drugim blatem
biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę
dżemu malinowego i przykrywamy warstwą
kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem
biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian
tortu doklejamy przystawione rurki
waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego
tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części
tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej. Miejsce z
wodą przygotowujemy za pomocą niebieskiego
maczku cukrowego. Dekorujemy kwiatuszkami.
Świnki przygotowujemy ręcznie z pomocą wykałaczki z różowego lukru plastycznego. Na początek przygotowujemy poszczególne elementy, które później sklejamy klejem spożywczym CMC. Układamy nasze
świnki w błotku i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .