Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy
KonkursyAkcjeSERNIK LATTE MACCHIATO
Składniki:- 1 spód
biszkoptowy- 4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej
wody- 600g
twarogu- 500g
śmietany 36%- 2
fixy do ubijania
śmiatany- 6 łyżki
cukru pudru- 2 łyżeczki
cukru waniliowego- 4 łyżeczki
żelatyny- 4 łyżki
wody- posypka czekoladowaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej
wody. W tortownicy umieszczamy spód
biszkoptowy, który namaczamy naparem z
kawy. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny w 3 łyżkach
wody i czekamy do napęcznienia.
Twaróg miksujemy z 5 łyżkami
cukru pudru. 250g
śmietany 36% ubijamy z jednym
fixem i dodajemy do
twarogu - mieszając do dokładnego połączenia się składników. Do przygotowanej masy dodajemy naszą
żelatynę i miksujemy. Naszą masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy
cukier waniliowy i miksujemy, zaś do drugiej dodajemy pozostały napar
kawowy również miksując. Na przygotowany spód
biszkoptowy wykładamy naszą masę z
cukrem pudrem i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Następnie wykładamy masę
kawową i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do miski wkładamy pozostałe 250g
śmietany 36%, jedną łyżkę
cukru pudru, jeden fix do ubijania
śmietany i dokładnie ubijamy. Jedną łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce
wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej
śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą
śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką
czekoladową i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .