ßßß Cookit - przepis na SERNIK LATTE MACCHIATO

SERNIK LATTE MACCHIATO

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
SERNIK LATTE MACCHIATO
Składniki:
- 1 spód biszkoptowy
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki gorącej wody
- 600g twarogu
- 500g śmietany 36%
- 2 fixy do ubijania śmiatany
- 6 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody. W tortownicy umieszczamy spód biszkoptowy, który namaczamy naparem z kawy. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach wody i czekamy do napęcznienia. Twaróg miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru. 250g śmietany 36% ubijamy z jednym fixem i dodajemy do twarogu - mieszając do dokładnego połączenia się składników. Do przygotowanej masy dodajemy naszą żelatynę i miksujemy. Naszą masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy cukier waniliowy i miksujemy, zaś do drugiej dodajemy pozostały napar kawowy również miksując. Na przygotowany spód biszkoptowy wykładamy naszą masę z cukrem pudrem i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Następnie wykładamy masę kawową i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do miski wkładamy pozostałe 250g śmietany 36%, jedną łyżkę cukru pudru, jeden fix do ubijania śmietany i dokładnie ubijamy. Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/11/sernik-latte-macchiato.html