ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie z odrobiną świeżej mięty

Pierogi ruskie z odrobiną świeżej mięty

nazwa

Wykonanie

Dziś, w ramach pisania pracy magisterskiej ulepiłam 120 pierogów. Już dawno obiecałam mężowi domowe ruskie. Moja wersja poza serem i ziemniakami w środku zawiera cebulkę, skwarki i odrobinę świeżej mięty. Pierogi najlepiej smakują przyrumienione na patelni razem ze skwarkami.
SKŁADNIKI na około 120 sztuk pierogów:
ciasto:
900g mąki + mąka do podsypywania przy wyrabianiu
600ml wody
100g masła
szczypta soli
farsz:
750g białego półtłustego sera
1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
2 cebule
kawałek (ok. 10 cm) dobrej kiełbasy
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól (wedle uznania)
4 świeże listki mięty
do smażenia:
kawałek boczku
2 cebule
Farsz:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z rozkruszonym serem.
Na patelni zeszklić posiekaną drobno cebulę a następnie dodać do niej pokrojoną kiełbaskę. Wszystko zesmażyć i dodać do serowo-ziemniaczanej masy. Dodać pieprz ziołowy, posiekane drobno listki mięty i sól (ilość wedle uznania). Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wodę zagotować i dodać do niej masło. Po roztopieniu masła wylać na mąkę i zagnieść ciasto.
Z podanych składników ulepić pierogi,pamiętając o podsypaniu mąką aby nie przywarły do stolnicy. Wodę zagotować z solą i wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch odczekać około 3-4 minuty i odcedzić.
Pierogi proponuję podawać odsmażone ze skwarkami z boczku i cebuli.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/05/pierogi-ruskie-z-odrobina-swiezej-miety.html