Wykonanie
Dziś, w ramach pisania pracy magisterskiej ulepiłam 120 pierogów. Już dawno obiecałam mężowi domowe ruskie. Moja wersja poza
serem i
ziemniakami w środku zawiera
cebulkę, skwarki i odrobinę świeżej
mięty. Pierogi najlepiej smakują przyrumienione na patelni razem ze skwarkami.SKŁADNIKI na około 120 sztuk pierogów:ciasto:900g
mąki +
mąka do podsypywania przy wyrabianiu600ml
wody100g
masłaszczypta
solifarsz:750g białego
półtłustego sera1,2 kg
ziemniaków (waga po obraniu)2
cebulekawałek (ok. 10 cm) dobrej
kiełbasy3 łyżeczki
pieprzu ziołowegosól (wedle uznania)4 świeże listki
miętydo smażenia:kawałek
boczku2
cebuleFarsz:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z rozkruszonym
serem.Na patelni zeszklić posiekaną drobno
cebulę a następnie dodać do niej pokrojoną
kiełbaskę. Wszystko zesmażyć i dodać do
serowo-ziemniaczanej masy. Dodać
pieprz ziołowy, posiekane drobno listki
mięty i
sól (ilość wedle uznania). Całość dokładnie wymieszać i odstawić.Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę
soli.
Wodę zagotować i dodać do niej
masło. Po roztopieniu
masła wylać na
mąkę i zagnieść ciasto.Z podanych składników ulepić pierogi,pamiętając o podsypaniu
mąką aby nie przywarły do stolnicy.
Wodę zagotować z
solą i wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch odczekać około 3-4 minuty i odcedzić.Pierogi proponuję podawać odsmażone ze skwarkami z
boczku i
cebuli.SMACZNEGO