Wykonanie
Chałwowiec upiekłam wczoraj wieczorem a dziś rano poszedł "pod nóż" - nie wytrzymałam... musiałam spróbować :) Niestety stał zbyt krótko w lodówce i warstwy ciasta nie zdążyły zespolić się z masą, dlatego troszkę rozpadł się przy krojeniu....ale za to jutro, po dwóch nocach w lodówce będzie idealnie się kroił i na pewno się nie rozleci .Fajne ciasto- polecam na Wielkanoc.SKŁADNIKI na dużą blachę:
biszkopt9
jajek1,5 szklanki
cukru1 (niepełna) szklanka
mąki2 budynie
czekoladowe2 czubate łyżki
kakao6 łyżek wrzątku1,5 płaskiej łyżeczki
sodykremkostka
masła400 g
chałwy sezamowej waniliowej2 budynie
wanilioweokoło 0,6 - 0,7 l
mleka 3,2% (do ugotowania budyniu używamy mniej
mleka niż w instrukcji na torebce)pół
mlecznej czekoladyW pierwszej kolejności pieczemy
biszkopt:
żółtka z
cukrem oraz wrzątkiem ucieramy na puszystą masę. Z
białek ubijamy pianę i dodajemy do masy z
żółtek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy
mąkę, budynie,
kakao i
sodę oraz dokładnie ale bardzo delikatnie (aby nie opadła piana) łączymy składniki.
Biszkopt pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczony w środku. Po wyjęciu z blachy i wystudzeniu kroimy w celu uzyskania dwóch jednakowych płatów.Aby przygotować krem wystarczy: ugotować
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z użyciem mniejszej ilości (niż zalecana)
mleka. Dokładnie wystudzić i wkruszyć
chałwę. Następnie całość miksować z twardym
masłem.
Biszkopt przekładamy kremem, wierzch dekorujemy kawałkami
czekolady.Ciasto wstawiamy do lodówki.Możemy podać po około 2-3 godzinach, ale im dłużej postoi w lodówce tym ładniej i łatwiej będzie się kroiło.SMACZNEGO

