ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec - ciasto dedykowane miłośnikom chałwy sezamowej.

Chałwowiec - ciasto dedykowane miłośnikom chałwy sezamowej.

nazwa

Wykonanie

Chałwowiec upiekłam wczoraj wieczorem a dziś rano poszedł "pod nóż" - nie wytrzymałam... musiałam spróbować :) Niestety stał zbyt krótko w lodówce i warstwy ciasta nie zdążyły zespolić się z masą, dlatego troszkę rozpadł się przy krojeniu....ale za to jutro, po dwóch nocach w lodówce będzie idealnie się kroił i na pewno się nie rozleci .
Fajne ciasto- polecam na Wielkanoc.
SKŁADNIKI na dużą blachę:
biszkopt
9 jajek
1,5 szklanki cukru
1 (niepełna) szklanka mąki
2 budynie czekoladowe
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek wrzątku
1,5 płaskiej łyżeczki sody
krem
kostka masła
400 g chałwy sezamowej waniliowej
2 budynie waniliowe
około 0,6 - 0,7 l mleka 3,2% (do ugotowania budyniu używamy mniej mleka niż w instrukcji na torebce)
pół mlecznej czekolady
W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt: żółtka z cukrem oraz wrzątkiem ucieramy na puszystą masę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy z żółtek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy mąkę, budynie, kakao i sodę oraz dokładnie ale bardzo delikatnie (aby nie opadła piana) łączymy składniki. Biszkopt pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczony w środku. Po wyjęciu z blachy i wystudzeniu kroimy w celu uzyskania dwóch jednakowych płatów.
Aby przygotować krem wystarczy: ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z użyciem mniejszej ilości (niż zalecana) mleka. Dokładnie wystudzić i wkruszyć chałwę. Następnie całość miksować z twardym masłem.
Biszkopt przekładamy kremem, wierzch dekorujemy kawałkami czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Możemy podać po około 2-3 godzinach, ale im dłużej postoi w lodówce tym ładniej i łatwiej będzie się kroiło.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/04/chawowiec-ciasto-dedykowane-miosnikom.html