ßßß Cookit - przepis na Żółty ser domowej roboty

Żółty ser domowej roboty

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 1 litrów
ser biały 1 kilogramów
margaryna 125 gramów
soda 1 łyżek deserowych
sól według uznania
żółtko 1 sztuk
Wykonanie:
Mleko zagotować. Włożyć do niego rozkruszony ser i mieszając gotować do momentu aż będzie się ciągnąć. Ser odcedzić na geste sitko. Rozpuścić margarynę, dodać ciepły ser i pozostałe składniki. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy ser wyłożyć do odpowiedniej formy i pozostawić do zastygnięcia. Może to być prostokątny plastikowy pojemnik po lodach lub obcięta u góry butelka po napoju (wówczas uzyskamy kształt sera salami, a butelkę po prostu trzeba rozciąć).
Autor: edytapurgal1964
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kanapki weg.
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z serem
Komentarze:
Autor: Lusia
Data: 2009-04-13
Muszę wypróbować :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7053/Zolty-ser-domowej-roboty