Wykonanie
Składniki :1 kg
sera białegoniecałe pół litra
mleka2-3 łyżki
masła1
jajko, 1
żółtko, łyżeczka
sody, łyżeczka
octu,
sól.
Przygotowanie :
Ser rozkruszamy wkładamy do garnka i zalewamy
mlekiemPodgrzewamy, cały czas mieszamy i rozgniatamy ( u mnie sprawdził się tłuczek do
ziemniaków), aż
ser połączy się z
mlekiem, jest moment kiedy wszystko zawrzeKiedy
ser zacznie stawać się coraz gęściejszy i wyraźnie zaczyna formować się jakby kulka
sera zestawiłam go z ogniaOsączyłam całość na sicieW garnku roztopić
masło, (zdjąć z ognia ) dodać osączony
ser, wbić
jajko i
żółtko i wymieszać dokładnie, wsypać
sól, dodać
sodę i
ocet postawić na ogniu chwilę pogotować i doskonale połączyć składnikiGdy już mamy masę podobną do
twardego sera przekładamy ją do naczynia szklanego, dokładnie uciskamy i przykrywamy szczelnie papierem
śniadaniowymPo wystudzeniu pojemnik z
serem szczelnie przykrywamy ( by nie wysychał ) i wkładamy do lodówkiNależy zużyć go w ciągu kilku dni, ja zrobiłam
ser z 1/2 kg
białego sera, jaj użyłam tak jak do 1 kg. Po zważeniu wyszło mi 48 dag
sera. Owinęłam go folią spożywczą, a każdego dnia stawał się twardszy. Jak dla mnie był trochę mało słony, ale to rzecz smaku...
Przepis na zrobienie
sera znalazłam w książce Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie "