Wykonanie
Sery, jako pochodne
mleka, są ważnym źródłem
białka, wapnia i witaminy B12. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków
serów i dzieli się je np. ze względu na gatunek
mleka, zawartośc tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania.
Ser zawiera wiele składników odżywczych. Wiele produktów po które jednak sięgamy w sklepie mimo ładnego wyglądu tak naprawdę nie nadaje się do spożycia. Patrząc na skład możemy zobaczyć kilka lub kilkanaście związków chemicznych, które są dodawane w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji czy koloru.Dotychczas nie sądziłam, że tak niewielkim kosztem można zrobić swój własny
żółty ser. Jest łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo zdrowy, smaczny i nie zawiera żadnych konserwantów, ulepszaczy ani sztucznych barwników. Tak przygotowany
ser ponadto może leżeć w lodówce nawet miesiąc, a z każdym dniem będzie stawał się coraz lepszy. Należy jednak pamiętać, aby
ser biały, którego będziemy używać był wytwarzany w naturalny sposób czyli z
siadłego mleka.

Składniki:1 kg.
białego sera – pełnotłustego1l.
mleka 3,2% lub prosto od krowy2
żółtka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 kostki
masła* Garnek do gotowania
żółtego sera powinien być wykonany ze stali nierdzewnej – zmniejsza to ryzyko przywarcia
żółtego sera do dna.
Mleko i
ser najlepiej jest kupić na bazarach od osób, które zajmują się sprzedażą swoich wyrobów uzyskanych w domowych warunkach – zapewni nam to bardzo dobry smak i jakoś
żółtego sera.

Etapy przygotowania:1. 1l.
mleka podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do
mleka biały ser. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu wytworzenia się
serwatki (ok. 5 – 7 minut)

2. Gdy
serwatka będzie już klarowna,
ser przecedzamy przez durszlak.

3. W garnku rozpuszczamy
masło, a następnie wrzucamy przecedzony
biały ser. Całość dokładnie mieszamy na wolnym ogniu. W tym momencie dodajemy odrobinę
soli i dwa
żółtka – całość energicznie mieszamy. W tym momencie możemy tez dodać ulubione
przyprawy. Ten
ser bardzo dobrze smakuje z
kminkiem, ale jeżeli chcemy go użyć np. do pizzy bardzo dobrze jest dodać też
oregano. Kiedy już
ser dobrze wymieszamy dodajemy łyżeczkę
sody oczyszczonej i mieszamy – w tym momencie objętość
sera zwiększy się dwukrotnie.

4. Gdy
ser zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość przekładamy go do naczynia wyłożonego woreczkiem lub folią spożywczą. Nastepnie formujemy dowolny kształt i opróżniamy powietrze z woreczka.
Ser odkładamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy jeść swój własnorecznie zrobiony
ser.






Smacznego !!