ßßß Cookit - przepis na Domowy ser żółty

Domowy ser żółty

nazwa

Wykonanie

Sery, jako pochodne mleka, są ważnym źródłem białka, wapnia i witaminy B12. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów i dzieli się je np. ze względu na gatunek mleka, zawartośc tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Wiele produktów po które jednak sięgamy w sklepie mimo ładnego wyglądu tak naprawdę nie nadaje się do spożycia. Patrząc na skład możemy zobaczyć kilka lub kilkanaście związków chemicznych, które są dodawane w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji czy koloru.
Dotychczas nie sądziłam, że tak niewielkim kosztem można zrobić swój własny żółty ser. Jest łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo zdrowy, smaczny i nie zawiera żadnych konserwantów, ulepszaczy ani sztucznych barwników. Tak przygotowany ser ponadto może leżeć w lodówce nawet miesiąc, a z każdym dniem będzie stawał się coraz lepszy. Należy jednak pamiętać, aby ser biały, którego będziemy używać był wytwarzany w naturalny sposób czyli z siadłego mleka.
Składniki:
1 kg. białego sera – pełnotłustego
1l. mleka 3,2% lub prosto od krowy
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki masła
* Garnek do gotowania żółtego sera powinien być wykonany ze stali nierdzewnej – zmniejsza to ryzyko przywarcia żółtego sera do dna.
Mleko i ser najlepiej jest kupić na bazarach od osób, które zajmują się sprzedażą swoich wyrobów uzyskanych w domowych warunkach – zapewni nam to bardzo dobry smak i jakoś żółtego sera.
Etapy przygotowania:
1. 1l. mleka podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do mleka biały ser. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu wytworzenia się serwatki (ok. 5 – 7 minut)
2. Gdy serwatka będzie już klarowna, ser przecedzamy przez durszlak.
3. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy przecedzony biały ser. Całość dokładnie mieszamy na wolnym ogniu. W tym momencie dodajemy odrobinę soli i dwa żółtka – całość energicznie mieszamy. W tym momencie możemy tez dodać ulubione przyprawy. Ten ser bardzo dobrze smakuje z kminkiem, ale jeżeli chcemy go użyć np. do pizzy bardzo dobrze jest dodać też oregano. Kiedy już ser dobrze wymieszamy dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i mieszamy – w tym momencie objętość sera zwiększy się dwukrotnie.
4. Gdy ser zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość przekładamy go do naczynia wyłożonego woreczkiem lub folią spożywczą. Nastepnie formujemy dowolny kształt i opróżniamy powietrze z woreczka. Ser odkładamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy jeść swój własnorecznie zrobiony ser.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/domowy-ser-zolty