Wykonanie
Nikogo, po raz kolejny, nawet nie
będę przekonywała że domowe jest lepsze. To tak oczywiste! Dzisiejsza propozycja to pomysł Justyny z bloga niePieprz.pl . Zrobiłyśmy sobie swój
żółty ser. Mój jest bez dodatków. Ale można zrobić z
ziołami np.
Składniki :* 3 szklanki
mleka 3,2%* 2 kostki dobrego
twarogu tłustego* 1/3 łyżeczki
sody* pół łyżeczki
soli*
żółtkoPrzygotowanie :
Mleko podgrzać , dodać rozdrobniony
twaróg. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu.Często mieszając. Przelać przez sitko. Ostudzić. Przestudzony
ser przełożyć do garnka. Na wolnym ogniu podgrzewać około 5 minut dodając
sól,
sodę i
żółtko. Gdy powstanie ciągnący się
ser przełożyć do pudełka wyłożonego foliowym woreczkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.