Wykonanie
Najlepszy
ser żółty jest własnego wyrobu...Kolejna propozycja w ramach akcji Tylna ścianka . Czasem zdarza się kupić
twaróg , a
potem nie ma amatora do zjedzenia..., ale to nie problem,gdyż zawsze można coś wykombinować...1 litr
mleka1 kg
twarogu2
jajka7 dkg
masła1 łyżeczka
solitrochę
vegety1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejMleko zagotować, dodać zmielony
twaróg, gotować przez 20 minut, następnie trochę odcedzić . Do
sera dodać
jajka,
masło,
sól,
vegetę i smażyć 8 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać
sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Gotową masę
serową włożyć do obciętej plastikowej butelki po
napoju lub do pojemnika , zostawić 2 dni w temperaturze pokojowej, a później przechowywać w lodówce.