Wykonanie
Tłusty czwartek tuż tuż... także do dzieła... robimy PĄCZKI...!!!Z tego przepisu wychodzi 9 dużych pączków. Pączki wychodzą mięciutkie, puszyste...IDEALNE!

Składniki:350 g
mąki pszennej180 g ciepłego
mleka3
żółtka0,5 szklanki
cukru35 g
drożdży1 kieliszek
wódki50 g
margarynyszczypta
soliskórka z jednej
cytrynymarmolada z dzikiej róży
olej do smażenia1. Zrobić rozczyn. (Ciepłe
mleko wymieszać z
drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.)2.
Mąkę przesiać.
Żółtka wymieszać z
cukrem.
Margarynę rozpuścić.3. Rozczyn z
mąką,
żółtkami z
cukrem,
wódką, szczyptą
soli,
skórką z cytryny wymieszać. Wyrobić ciasto.4.
Margarynę rozpuścić. Dodać do wyrabianego ciasta.5. Wyrobione ciasto uformować i kulę i odstawić do podwojenia objętości.6. Ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na 1,5 cm grubości i szklanką wykrawać pączki. Odłożyć na blat i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.7. Po tym czasie smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do 175 st. C przez ok 2-3 minuty z każdej strony.8. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy. Nadziewać
marmoladą przy użyciu szprycy.9. Jeszcze ciepłe polukrować: (1 szklanka
cukru pudru + 3 łyżki gorącej
wody).

SMACZNEGO!