Wykonanie
Dzisiaj tłusty czwartek, także okazja do wypróbowania kolejnego przepisu na pączki.Pączki wychodzą rewelacyjnie, są puszyste, rozpływają się w ustach.TAKŻE DO DZIEŁA... SMAŻYMY PĄCZKI!!!

Składniki na ok. 20 sztuk:600 g
mąki pszennej3
jajka100 g roztopionej
margaryny70 g
cukrupół łyżeczki
soli250 ml letniego
mleka30 g świeżych
drożdżykieliszek
wódkiolej, do smażenia
marmolada z dzikiej róży1. Zrobić rozczyn (wymieszać
drożdże z letnim
mlekiem i łyżką
mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.2. Przesiać
mąkę. Dodać
jajka, pół łyżeczki
soli,
cukier, rozczyn,
wódkę. Wyrobić wszystkie składniki, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze parę minut. Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.3. Ciasto wyłożyć na oprószony blat. Rozwałkować na ok 1,5 cm i wykrawać pączki szklanką. Odłożyć na oprószony
mąką blat i pozostawić do wyrośnięcia.4. Smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do 175 st. C po 2-3 minuty z każdej strony.5. Po usmażeniu nadziewać
marmoladą i lukrować.

SMACZNEGO!