Wykonanie
Dzisiaj przepis na banalnie proste krokiety. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno...na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Dodatkowo właściwości
kiszonej kapusty zachęcają do przygotowania tego dania.Dlaczego warto jeść
kapustę kiszoną...... ponieważ oczyszcza nasz organizm z toksyn, poprawia trawienie, wzmacnia nasz układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, wpływa na poprawę wyglądu skóry...a także jest niskokaloryczna więc osoby będące na diecie mogą bez wahania po nią sięgać...
Kapusta kiszona jest skarbnicą cennych witamin: C, B, K, A i E. Jest bogata w mangan, cynk, wapń, potas, żelazo i wytworzony w trakcie fermentacji kwas
mlekowy, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Składniki:Farsz:500 g
pieczarek500 g
kapusty kiszonejgarść
suszonej żurawinysól,
pieprz,
kminekCiasto naleśnikowe:150 g
mąki gryczanej130 g
mąki ryżowe20 g
mąki ziemniaczanej4
jajka500 ml
wody1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
olejuSposób przygotowania:1. Farsz:
pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzany
olej.
Kapustę gotować 30 minut.
Kapustę dodać do
pieczarek, dodać
żurawinę. Smażyć ok. 10 min. Doprawić
pieprzem,
solą i
kminkiem.2. Ciasto naleśnikowe:
mąkę,
jajka,
wodę,
sól,
olej zmiksować na gładko masę. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki z obu stron do zarumienienia.3. Naleśniki smarować farszem. Zawijać: założyć do środka przeciwległe boki na ok. 2 cm, następnie zwinąć całego naleśnika zaczynając od niezłożonej części.4. Krokiety podsmażyć na rozgrzanym
oleju.





SMACZNEGO!