Wykonanie
            Dzisiaj zabrałam się za wigilijne pierogi - nikt nie chciał się podjąć zrobienia takich pierogów, które ja też 
będę mogła zjeść, więc musiałam je zrobić sama ;-) Przepis na ciasto dokładnie taki sam jak w pierogach z 
soczewicą < klik > (oryginał przepisu na ciasto znajdziecie tutaj). Z podanych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 35-40 pierogów.Składniki na ciasto:200 g 
mąki gryczanej100 g 
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka 
soli1 łyżka 
oleju250 ml wrzątkuSkładniki na farsz:400 g 
kapusty kiszonej150 g 
pieczarek (bądź innych 
grzybów jakie lubicie ;-) )1 duża 
cebulasól, 
pieprz do smakułyżka tłuszczu do smażeniaWykonanie:
Cebulę i 
pieczarki kroimy drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie szatkujemy 
kapustę i dorzucamy ją do 
cebulki i 
pieczarek. Zostawiamy patelnię na małym ogniu, przykrywamy i smażymy tak około 1 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze 
solą i 
pieprzem. Wg mnie innych przypraw nie potrzeba. Zostawiamy nasz farsz do ostygnięcia.Teraz ciasto. Do miski wsypujemy 
mąki i 
sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy 
wodę i mieszamy, na koniec dodajemy 
olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.
