ßßß Cookit - przepis na Gryczane pierogi z kapustą i grzybami

Gryczane pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zabrałam się za wigilijne pierogi - nikt nie chciał się podjąć zrobienia takich pierogów, które ja też będę mogła zjeść, więc musiałam je zrobić sama ;-) Przepis na ciasto dokładnie taki sam jak w pierogach z soczewicą < klik > (oryginał przepisu na ciasto znajdziecie tutaj). Z podanych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 35-40 pierogów.
Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
250 ml wrzątku
Składniki na farsz:
400 g kapusty kiszonej
150 g pieczarek (bądź innych grzybów jakie lubicie ;-) )
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
łyżka tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki kroimy drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie szatkujemy kapustę i dorzucamy ją do cebulki i pieczarek. Zostawiamy patelnię na małym ogniu, przykrywamy i smażymy tak około 1 h, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wg mnie innych przypraw nie potrzeba. Zostawiamy nasz farsz do ostygnięcia.
Teraz ciasto. Do miski wsypujemy mąki i sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę i mieszamy, na koniec dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/gryczane-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html