Wykonanie
Postanowiłam wypróbować kilka słodkich przepisów na Święta. Jeśli chodzi o pieczenie ciast,
ciasteczek, czy babeczek, to przyznam szczerze,że wolę usmażyć kotleta.. Dzieje się tak dlatego, że przy robieniu jakiegokolwiek ciasta, czy to
drożdżowego, czy
biszkoptowego ważna jest precyzja i nie ma miejsca na na bardzo lubianą przeze mnie formę gotowania, czyli improwizację. Czasem jednak trzeba wyjść poza strefę komfortu i te babeczki są tego wyrazem... :)Składniki na ciasto do babeczek (ok. 30 sztuk):-250g
mąki pszennej-125g
margaryny-60g
cukru pudru-2
żółtka-1 łyżka kwaśnej
śmietany.Przygotowanie ciasta:
Margaryna musi
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i
cukier przesiewamy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę
margarynę. Następnie dodajemy
żółtka i
śmietanę. Całość zagniatamy i schładzamy ok.1 godzinę. Po tym czasie wykładamy foremki
ciastem i pieczemy ok.12-15 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku.Składniki na krem:-1 puszka
mleka zagęszczonego słodzonego. Puszkę gotujemy ok. 2 godzin lub kupujemy gotowy kajmak.-50g
masła.Kajmak i
masło muszą
mieć podobną temperaturę.
Masło wrzucamy stopniowo do kajmaku i miksujemy. Jeśli dodamy więcej
masła, krem wyjdzie gęstszy. Następnie schładzamy go ok.1 godziny. Przygotowujemy
galaretkę. Rozpuściłam 1
agrestową galaretkę w 300ml przegotowanej ciepłej wodzie.
Galaretkę przelewamy do naczynia i pozostawiamy do stężenia.
Kiwi kroimy na ćwiartki , a następnie na paski lub jak, kto woli:)Dodatkowo:Pamiętajcie, aby do
galaretki nie dodawać ilości
wody napisanej na opakowaniu. Jeśli położymy pokruszoną
galaretkę na krem, może ona nam się rozpłynąć. Ja w przepisie miałam podane 500ml, ale dodałam 300ml.Do ciasta dodałam 5g zielonego barwnika.Koniecznie uważajcie również, aby po otworzeniu puszki kajmaku nie rzucić się na niego i nie zjeść go w całości przed rozpoczęciem przygotowywania kremu... :)