Uwielbiam na śniadanie / kolacje mieć w lodówce jakąś apetyczną sałatkę. Dziś proponuję Wam przepis na pożywną sałatkę gyros z pieczonym kurczakiem - mięso wychodzi smaczniejsze, niż z patelni i zdecydowanie zdrowsze. Dzięki intensywnej przyprawie gyros oraz sokom, które pozostają w mięsie niema konieczności dodawania żadnych nawilżaczy - wystarczy zwykły jogurt naturalny, i mamy wspaniałą, soczystą, bogatą smakowosałatkę.Składniki:1 podwójna pierś kurczaka1 mała kapusta pekińska1 puszka kukurydzy200 g jogurtu naturalnegoprzyprawa gyros - około 2 łyżek3 łyżki oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Piersi pokroić w kostkę, dodac przyprawę gyros i olej. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia (minimum 1 h a najlepiej kilka godzin)Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.W naczyniu do pieczenia ułożyć duży kawałek folli aluminiowej. Wyłożyć na niego mięso i zawinąć szczelnie pakuneczek. Mięso być płasko rozłożone w pakunku.Piec 25 minut.kapustę posiekać, wymieszać z kukurydzą. Dodać gorące mięso i zalać jogurtem, wymieszać. Przed podaniem schłodzić.Smacznego!