Ostatnio chodzi za mną ten kurczak w gyrosie i tworzę z nim kolejne wariacje. Tym razem w formie sałatki zjedzonej na zimno z dodatkiem szpinaku, kiełków oraz surówki z marchwii .Dzień wcześniej robiłam gyrosa na gorąco - podałam z brązowym ryżem, surówką z marchwii, papryką, szpinakiem, oraz dodatkiem sosu musztardowego (na 100 g jogurtu nturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej) - przepyszne! Niestety był to późny obiad i zdjęć nie udało mi się zrobić, prezentuję Wam zatem moją sałatkę na zimno, którą przygotowałam na śniadanie.Składniki:1 podwójna pierś kurczaka2 łyżki przyprawy gyros3 łyżki oleju rzepakowegoświeży szpinakkiełki fasoli mungsurówka z marchewkiNa sos musztardowy:100 g jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiejPrzygotowanie:Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą i olejem, odstawić do lodówki dna kilka godzin.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze do pieczenia ułożyć jeden na drugim dwa arkusze folii aluminiowej. przełożyć na nią mięso i rozpłaszczyć. Zawinąć szczelnie folię. Piec 25 minut.Na talerzu układamy wedle uznania wszystkie składniki sałatki. Przed jedzeeniem można polać sosem. Smacznego!