ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

nazwa

Wykonanie

W te upały piłam po 4 litry kompotu z czerwonej porzeczki dziennie - nic tak nie orzeźwia :) Z jedzeniem natomiast zawsze mam kłopot, bo ani nie mam ochoty stać przy parujacych garnkach, ani na jedzenie czegokolwiek ciepłego. Królują za to sałatki i surówki, na przykład surówka z białej rzodkwi. Jest lekko ostrawa, ale dodatek jabłka ładnie równoważy smak. Do tego zimny jogurt i można się najeść i schłodzić. Nic innego w upał mi nie trzeba :)
Składniki:
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
szklanka drobno posiekanego świeżego szpinaku
łyżka oleju rzepakowego
200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiew i jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach.
Dodajemy posiekany szpinak, jogurt i olej, dokładnie mieszamy. Przed podaniem najlepiej schłodzić godzinę w lodówce, ale można też jeść od razu.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/07/surowka-z-biaej-rzodkwi.html