ßßß Cookit - przepis na Sernik kawowy

Sernik kawowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy poranek był wyjątkowo udany. Całus na dzień dobry, małe łapki wdrapujące się na mnie, łaskotki i śmiechy. Uwielbiam takie poranki, ale nie często zdarzaja się one w środku tygodnia. Zarezerwowane na weekendy. A tu proszę, niespodzianka! Jakby tego było mało w kuchni czekała na mnie pachnąca, aromatyczna kawa i kolejne całusy. Do kawy upieczony wczoraj sernik, bajka po prostu, nie ciasto! Delikatny, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Wersję z amaretto piekłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że eksperyment bardzo się udał.
Zbliża się weekend majowy, czas na odpoczynek, grillowanie i domowe wypieki. Sernik kawowy jest wręcz idealny na popołudniową kawę w ogrodzie.
Przepis inspirowany tym lekko zmodyfikowany.
Skład:
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam twarogu w wiaderku, lokalnej mleczarni)
4 jaja
1 szklanka śmietany 18%
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
3/4 szklanki cukru
1 filiżanka bardzo mocnego espresso (lub 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody)
likier amaretto do smaku (ja dodałam niecały kieliszek) lub 1 łyżeczkę aromatu rumowego lub waniliowego - opcjonalnie . Jeśli wolicie czysto kawowy smak, zrezygnujcie z jego dodania.
spód:
200g pokruszonych ciastek digestive
50g roztopionego masła
czekoladowa dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
łyżka masła
1/4 szklanki mleka
A jak go robimy:
1. Zaczynamy od zrobienia spodu sernika. Ciasteczka umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne. Dodajemy przestudzone, roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ale tylko spód) i umieszczamy masę ciasteczkową. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Ser przekładamy do dużej miski i miksujemy dodając cukier i budyń. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę, kawę i likier amaretto, chwilę miksujemy do czasu połączenia składników.
3. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Dekorujemy roztopioną i przestudzoną czekoladą.
4. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Ciasto wkładamy na noc do lodówki i zajadamy następnego dnia.
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/04/sernik-kawowy.html