Wykonanie
Dzisiejszy poranek był wyjątkowo udany. Całus na dzień dobry, małe łapki wdrapujące się na mnie, łaskotki i śmiechy. Uwielbiam takie poranki, ale nie często zdarzaja się one w środku tygodnia. Zarezerwowane na weekendy. A tu proszę, niespodzianka! Jakby tego było mało w kuchni czekała na mnie pachnąca, aromatyczna
kawa i kolejne całusy. Do
kawy upieczony wczoraj sernik, bajka po prostu, nie ciasto! Delikatny, kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Wersję z
amaretto piekłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że eksperyment bardzo się udał.Zbliża się weekend majowy, czas na odpoczynek, grillowanie i domowe wypieki. Sernik
kawowy jest wręcz idealny na popołudniową
kawę w ogrodzie.

Przepis inspirowany tym lekko zmodyfikowany.Skład:masa serowa:1 kg
sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam
twarogu w wiaderku, lokalnej mleczarni)4
jaja1 szklanka
śmietany 18%1
budyń śmietankowy (bez
cukru)3/4 szklanki
cukru1 filiżanka bardzo mocnego
espresso (lub 2 łyżki
kawy instant rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej
wody)
likier amaretto do smaku (ja dodałam niecały kieliszek) lub 1 łyżeczkę
aromatu rumowego lub
waniliowego - opcjonalnie . Jeśli wolicie czysto
kawowy smak, zrezygnujcie z jego dodania.spód:200g pokruszonych
ciastek digestive50g roztopionego
masłaczekoladowa dekoracja:100g
gorzkiej czekoladyłyżka
masła1/4 szklanki
mlekaA jak go robimy:1. Zaczynamy od zrobienia
spodu sernika.
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne. Dodajemy przestudzone, roztopione
masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ale tylko spód) i umieszczamy masę
ciasteczkową. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.2.
Ser przekładamy do dużej miski i miksujemy dodając
cukier i
budyń. Następnie dodajemy pojedynczo
jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy
śmietanę,
kawę i
likier amaretto, chwilę miksujemy do czasu połączenia składników.3. Masę
serową wylewamy na
ciasteczkowy spód. Dekorujemy roztopioną i przestudzoną
czekoladą.4. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Ciasto wkładamy na noc do lodówki i zajadamy następnego dnia.




Smacznego!H.