Wykonanie
Żaden z serników nie cieszy się tak nieskazitelną opinią. I wszyscy wiedzą, że nic nie smakuje lepiej. Nowojorczycy uważają, że jedynie wspaniały sernik MUSI się wywodzić z Nowego Jorku. Tam też można znaleźć prawdziwych koneserów cheesecake'ów.New York Cheesecake zdobył popularność z początkiem dwudziestego wieku. Każda restauracja miała wtedy swoją wersję tego deseru. Ale tak naprawdę to Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turf Restaurant w New York
City przyczynił się do pierwszej receptury sernika z kremowego
sera, wcześniejsze opierały sie na tzw. cottage cheese (
serku wiejskim). On ten przepis udoskonalił i spopularyzował. Przepis ten uczynił go sławnym, nie tylko wśród ludzi odwiedzających jego restaurację. Nic
dziwnego, smakuje wybornie..New York cheesecake powinien być podawany schłodzony, najlepiej po nocy w lodówce. Na wskroś jest gęsty, intensywny, kremowy i satynowy zarazem. Nie można się w nim nie zakochać. Podajemy go bez dodatków, ma być czysty, a jedyne co czujemy oprócz gęstej kremowej struktury, to zapach
cytryny, lekki, nienarzucający się.A oto, co na jego temat mają do powiedzenia Nowojorczycy: to najlepszy sernik na świecie!Składniki na spód i boki:250 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive125 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy, następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:750 g
serka kremowego typu philadelphia (ewentualnie
twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie)3
jajka220 g drobnego
cukru do wypieków180 g gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny60 ml
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC w kąpieli
wodnej* przez około 75 minut lub dłużej. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
A najlepiej smakuje pod gołym niebem, aż żal, że nie nowojorskim...
Źródło przepisu - magazyn 'The Australian Women's Weekly'.