Wykonanie
Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę internetową „sernik nowojorski przepis” wyskoczyło mi 36 . 200 odsłon i nawet jeśli część z nich to niekoniecznie przepisy, pewne jest, że receptur na ten sernik jest bez liku. Poniższy przepis jest wypadkową kilku znalezionych w Internecie.Prosta forma, czysty smak. Klasyka gatunku.Szybko się go robi a jedyne o czym należy pamiętać to konieczność przygotowania go dzień przed planowanym podaniem.Potrzebujesz:Spód:250 g
ciasteczek typu digestive125 g roztopionego
masłaMasa serowa:750 g kremowego
sera (z wiaderka)3
jajka200 g
cukru pudru180 g gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny50 ml
soku z cytrynyOkrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka pokrusz lub rozdrobnij malakserem, wymieszaj z roztopionym
masłem, wyłóż nimi spód i boki tortownicy. Nastaw piekarnik na 170ºC.Wszystkie składniki masy włóż do miski i dokładnie zmiksuj. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby niepotrzebnie jej nie napowietrzać*. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do nagrzanego piekarnika.Piecz dopóki sernik się nie zetnie na środku. Najlepiej po około 50 minutach sprawdzić sernik, dotykając delikatnie palcem jego wierzchu. Jeśli jest ścięty, możesz wyjąć sernik z piekarnika. Mój piekarnik piecze dość szybko i z reguły po tym czasie ciasto jest gotowe, wiem jednak, że u niektórych proces pieczenia może trwać nawet 1 , 5 godziny.Po wyjęciu z piekarnika ostudź sernik w formie, a następnie włóż go do lodówki najlepiej na całą noc.*im dłużej miksujesz, tym większe ryzyko, że sernik urośnie. A ten typ sernika powinien być płaski jak tafla.