ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski ~ Gotowanie od święta

Sernik nowojorski ~ Gotowanie od święta

nazwa

Wykonanie

Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę internetową „sernik nowojorski przepis” wyskoczyło mi 36 . 200 odsłon i nawet jeśli część z nich to niekoniecznie przepisy, pewne jest, że receptur na ten sernik jest bez liku. Poniższy przepis jest wypadkową kilku znalezionych w Internecie.Prosta forma, czysty smak. Klasyka gatunku.
Szybko się go robi a jedyne o czym należy pamiętać to konieczność przygotowania go dzień przed planowanym podaniem.
Potrzebujesz:
Spód:
250 g ciasteczek typu digestive
125 g roztopionego masła
Masa serowa:
750 g kremowego sera (z wiaderka)
3 jajka
200 g cukru pudru
180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
50 ml soku z cytryny
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz lub rozdrobnij malakserem, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż nimi spód i boki tortownicy. Nastaw piekarnik na 170ºC.
Wszystkie składniki masy włóż do miski i dokładnie zmiksuj. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby niepotrzebnie jej nie napowietrzać*. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz dopóki sernik się nie zetnie na środku. Najlepiej po około 50 minutach sprawdzić sernik, dotykając delikatnie palcem jego wierzchu. Jeśli jest ścięty, możesz wyjąć sernik z piekarnika. Mój piekarnik piecze dość szybko i z reguły po tym czasie ciasto jest gotowe, wiem jednak, że u niektórych proces pieczenia może trwać nawet 1 , 5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź sernik w formie, a następnie włóż go do lodówki najlepiej na całą noc.
*im dłużej miksujesz, tym większe ryzyko, że sernik urośnie. A ten typ sernika powinien być płaski jak tafla.
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2013/12/sernik-nowojorski.html