ßßß Cookit - przepis na Sernik z kwaśnej śmietany i serka wiejskiego

Sernik z kwaśnej śmietany i serka wiejskiego

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z mojego ulubionego magazynu "The Australian Women's Weekly", wydanie ma tytuł "Cheesecakes, baked and chilled". Już po zakupie pomyślałam, że dobrze byłoby wypróbować wszystkie przepisy na serniki zawarte w książce - a jest ich około 50. Ten jest dopiero trzeci...
Dla mnie to nowość - po raz pierwszy piekłam sernik z serka wiejskiego (cottage cheese). Smak znajomy, bo to kombinacja sernika londyńskiego i nowojorskiego, czyli moich faworytów. Musiał nam smakować! Jest intensywny, ciężki (choć w masie serowej nie ma masła, które tak chętnie upychamy w naszych rodzimych sernikach), delikatnie cytrynowy, nie czuć nawet tej szczypty soli, która towarzyszy cottage cheese. Najlepiej smakuje z jagodami lub borówką amerykańską. Ja już wiem, że go pokochacie :-).
Składniki na spód:
250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy (do połowy ich wysokości), następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
250 g serka wiejskiego (cottage cheese)
250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
otarta skórka z jednej cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek wiejski zmiksować blenderem, do gładkości. Utrzeć z twarogiem, cukrem, skórką otartą z cytryny. Wbijać po kolei jajka, dalej ucierając, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę, wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód (masa jest bardzo rzadka, ale nie należy się tym nie przejmować - taka ma być).
Piec w temperaturze 160°C przez 1 godzine 15 minut, bez termoobiegu. Sernik powinien być sprężysty przy dotyku patyczkiem i ścięty na całej powierzchni.
Schłodzony, włożyć na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-kwasnej-smietany-i-serka-wiejskiego