Wykonanie
Każde chwile spędzone z naszymi przyjaciółmi czy bliskimi są bezcenne. Nie zależnie ile mam pracy, ile zaległości, góry prania i nieporasowanych koszulek piętrzy się w domu rzucam wszystko i jestem z nimi. Bo to
daje mi siłę, energie, jest motorem do działania. Podczas tego weekendu naładowałam swoje zasoby optymizmu i energii na kolejne zimowe dni. Nawet ten krótki moment spędzony z moją bratnią duszą pozwoli mi przetrwać to zimno, które ostatnio bardzo mi dokucza i źle wpływa na mój stan ducha i umysłu. Teraz
mogę wpaść w wir przedświątecznych przygotowań! Zatem wkładam szalik, czapkę, gruby sweter i zabieram się za okna! Może wiosna potrzebuje odrobiny zachęty. To na początek kusimy czystym
widokiem na świat...
A Was zostawiam z prostym przepisem na
sałatkę ziemniaczaną, którą przyrządzam wtedy, kiedy brak mi weny kulinarnej. Gdy nie wiem co chcę i na nic nie mam czasu albo siły robię właśnie ją.Skład: (2 porcje)4 średnie
ziemniaki5 plasterków
szynki prosciuttogarść
oliwekłyżka
majonezu1 łyżeczka
musztardy Dijon2 łyżki startego
parmezanukilka liści świeżej
bazylisól,
pieprz do smakuA jak ją robimy:1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski.2.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni i przekładamy do miski z
ziemniakami.3.
Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników.4. Na koniec przyprawiamy
majonezem,
musztardą,
solą i
pieprzem. Mieszamy delikatnie. Na koniec posypujemy
parmezanem i swieżą
bazylią.
SmacznegoH.