Wykonanie
Moje zamiłowanie do kuchni orientu jest znane wszem i wobec, zwłaszcza wśród moich przyjaciół i rodziny. Kuchnia azjatycka to mój zdecydowany numer jeden i gdybym miała taką możliwość zaszyłabym się gdzieś na tropikalnej wyspie w Tajlandii i jadła, jadła, jadła...Niestety w
polskich sklepach prawdziwa żywność orientalna jest tak rzadko spotykana, że często zmuszona jestem improwizować, jak w przypadku tej zupy. Oryginalny przepis to oczywiście
grzyby shiitake, mun (na szczęście dostępne w większości marketów), oyster i inne. Nie zawsze jest nam jednak po drodze do supermarketu, a osiedlowe sklepiki oferują jedynie
pieczarki!. W takich właśnie okolicznościach powstał ten przepis. Leżałam w domu z bolącym gardłem i pomyślałam, że tylko ona uratuje mi życie. Niestety w domowej spiżarni były tylko
pieczarki. Okazały się trafionym substytutem.Spolszczona wersja ostro-kwaśniej chińskiej zupy, bez
makaronu ryżowego, z krajowymi
pieczarkami i
kurczakiem (mam nadzieję polskim). Zamiast
octu ryżowego użyłam
jabłkowego, bo zdrowy.
Skład:marynata do
kurczaka:1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżeczka
octu ryżowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1
pierś z kurczaka1,5 l
bulionu warzywnego250g
pieczarek (lub orientalnych
grzybów)1/2 opakowania błyskawicznego
makaronu WONTON1/2 pęczka świeżej
kolendry2
ostre papryczki chili4 łyżki
oleju sezamowego4 łyżki
sosu sojowego jasnego6 łyżek
octu jabłkowegoA jak ją robimy:1.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w drobne paseczki. Wkładamy do miski i pozostawiamy w marynacie na minimum 30 minut.2. Podgrzewamy
bulion. Dodajemy pokrojone
grzyby, zamarynowane
mięso, pokrojoną
papryczkę chili i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.3. Dodajemy
makaron błyskawiczny i zdejmujemy zupę z ognia. Doprawiamy
sosem sojowym,
olejem sezamowym i
octem jabłkowym.
Makaron nie wymaga gotowania, potrzebuje jedynie około 5 minut by stał się miękki.4. Podawać posypane świeżą
kolendrą.
Przepis jest inspirowany propozycją Ewy Wachowicz na pikantną zupę.Smacznego!H.