Wykonanie

Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z
bakłażana z nadzieniem z
koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z
sera ricotta.Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania.Dla osób niejedzących
mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik.Składniki:2
bakłażany200 g
białego sera (u mnie chudy)1 garść świeżych liści
bazylii1 garść świeżych liści
oreganosol morska
biały pieprz1 łyżka
soku z cytrynyoliwaWykonanie:Umyte, osuszone
bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć
solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć z każdej strony na
oliwie, przełożyć na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do
sera dodać 3 ząbki
czosnku, liście
bazylii i
oregano (może być również
tymianek), posolić (2 szczypty) i oprószyć
pieprzem (2 szczypty), dolać 1 łyżkę
oliwy z pierwszego tłoczenia oraz świeżo wyciśnięty
sok z cytryny, całość zmiksować na kremową masę. Każdy plaster
bakłażana posmarować nadzieniem i zwinąć w roladkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.