Wykonanie
27 kwietnia 2015Pyszne, kolejne owsiane
ciasteczka na moim blogu. I kolejne bez
jajek (tutaj poprzedni przepis). Jak ti przy takiej wersji
ciastek - robi się je łatwo i szybko i szybko znikają. Plusem tych
ciastek jest to, że możemy, przy użyciu foremek, nadać im dowolny kształt, wielkość. Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować dowolny kształt rękoma. Dla osób na diecie bezglutenowej -
płatki owsiane bezglutenowe.

Składniki (na 6 dużych
ciastek):- 1
banan- 3/4 szklanki
płatków owsianych- 1/2 szklanki wiórek
kokosowych- 1/4 szklanki posiekanych dowolnych
orzechów (włoskich, laskowych, pekan itp)- 2 łyżki
suszonej żurawiny- 2 łyżki pestek
słonecznika- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
płatków migdałowych- 1 łyżeczka
syropu z agawy lub drobnego
cukru*- 0,5 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soli- plus opcjonalnie 50g
gorzkiej czekolady
Banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Za pomocą okrągłej foremki, formować
ciastka (na 1
ciastko wchodzą 2 płaskie łyżki masy).Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut.Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zamaczać w niej
ciastka do połowy, lub w całości lub tworzyć "esy floresy" ;)Smacznego!

*
syrop z agawy lub
cukier dodać kiedy
banan nie jest bardzo dojrzały i masa wydaje się mało słodka© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.