ßßß Cookit - przepis na Czeko - jeżyna

Czeko - jeżyna

nazwa

Wykonanie

W tym roku pierwszy raz w życiu, przerabiałam jeżyny. Zrobiłam dżem, galaretkę i czeko-jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaśnawa z posmakiem czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku.
'czeko-jeżyna'
Składniki (na 2 słoiki po 200ml):
- 1kg jeżyn
- 30g gorzkiej czekolady
- 10g mlecznej czekolady
- 200g cukru
- 30 ml wody
Jeżyny dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać 30ml wody. Gotować 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i gotować kolejne 20 minut. Odstawić do wystudzenia na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
Masę przetrzeć przez drobne sito.
Przelać do czystego garnka i ustawić na średnim ogniu na 30 min. Odparować, co jakiś czas. Następnie dodać posiekaną czekoladę gorzką i mleczną i mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Gorącą masę przelać do słoików. Porządnie zakręcić.
Wystudzone pasteryzować ok. 7 minut od zagotowania.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'MojeTworyPrzetwory' z moimi modyfikacjami
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/08/weki-czeko-jezyna.html