Wykonanie
W tym roku pierwszy raz w życiu, przerabiałam
jeżyny. Zrobiłam
dżem,
galaretkę i czeko-
jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaśnawa z posmakiem
czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać
jeżyn w tym roku.
Pora na coś innego. Czekają
wiśnie,
jabłka,
brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-
jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego
kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości
czekolady (gorzka min 70%), dzięki
czemu czeko-
jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku.

'czeko-jeżyna'Składniki (na 2 słoiki po 200ml):- 1kg
jeżyn- 30g
gorzkiej czekolady- 10g
mlecznej czekolady- 200g
cukru- 30 ml
wody
Jeżyny dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać 30ml
wody. Gotować 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać
cukier i gotować kolejne 20 minut. Odstawić do wystudzenia na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).Masę przetrzeć przez drobne sito.Przelać do czystego garnka i ustawić na średnim ogniu na 30 min. Odparować, co jakiś czas. Następnie dodać posiekaną
czekoladę gorzką i
mleczną i mieszać do rozpuszczenia się
czekolady.Gorącą masę przelać do słoików. Porządnie zakręcić.Wystudzone pasteryzować ok. 7 minut od zagotowania.Przechowywać w chłodnym miejscu.Smacznego!



* przepis pochodzi z bloga 'MojeTworyPrzetwory' z moimi modyfikacjami