Wykonanie
Sprężyste i grubawe naleśniki. Ja osobiście, wolę cienkie i delikatne, chociaż te w sobie coś miały, że
jadłam je również bez nadzienia. Spróbujcie, a może Wam posmakują. Dla przypomnienia przepis na moje ulubione naleśniki wg. przepisu Gordona Ramsay'a - tutaj, naleśniki wg. Julii
Child - tutaj i naleśniki na
piwie - tutaj . Naleśniki zostały usmażone na mojej ulubionej patelni do naleśników, którą otrzymałam od firmy Neoflam .

Składniki (na 6-7 sztuk):* c iasto na naleśniki:- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 2
jajka (rozm.M)- 2,5 szklanki
mleka- 2 łyżeczki
cukru* farsz:- 4 średniej wielkości
jabłka (twarde i soczyste)- 10
śliwek-
cukier i
cynamon wg smaku
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance
mleka. Dodać 1 łyżkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru. Zostawić, aby ruszyły.Pozostałą
mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe
mleko,
cukier i rozczyn z
drożdży. Porządnie wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a później jeszcze na pół (tak aby otrzymać kostki z
jabłka).
Śliwki umyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4.
Jabłka i
śliwki usmażyć na patelni (można podlać 0,5 szklanką
wody). Dodać
cukier i
cynamon.
Jabłka nie powinny nam się całkowicie rozpaść. Muszą pozostać kruche, ale usmażone.Na patelnię * wylać kroplę
oliwy i rozetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Smażyć naleśniki.Każdy naleśnik posmarować farszem i podawać. Można, opcjonalnie, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!

___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/Więcej na temat tej patelni znajdziesz tutaj .