Wykonanie
Coś pysznego! Coś chrupiącego! Coś ze
szpinakiem! Pyszne to "coś". Powstało pod wpływem chwili, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Termin
ciasta francuskiego dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych
ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze
szpinakiem,
marchewką,
mozzarellą i
pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji XL oraz w mniejszej wersji (np. na jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz
szpinak w większości przypadkach
będę robić z
marchewką, która nadaje mu słodkawy smak.

Składniki:- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 0,5 opakowania
mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby- 1 średniej wielkości
marchewka- 1 mała
cebula- 1 opakowanie
mozzarelli- 1 ząbek
czosnku-
papryka słodka, ostra- S&P-
pestki słonecznika- 1 rozkłócone
jajko.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Następnie dodać startą na grubych oczkach
marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać
mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić
czosnkiem,
paprykami,
solą i
pieprzem. Przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 jednakowych kwadratów.Na środek każdego kwadratu, ułożyć plaster
mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi kwadratami.Każdy rożek posmarować rozkłóconym
jajkiem i obficie obsypać
pestkami słonecznika (delikatnie je przyklepywać).Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez ok.20 min (do porządnego zarumienienia się ciasta - sprawdzić spód rożków, czy się upiekł).Smacznego!
