Wykonanie
13 lutego 2013Od jakiegoś czasu na kulinarnych blogach pojawia się przepis na indyjski chlebek naan. Wszędzie na zdjęciach wygląda obłędnie, więc i ja postanowiłam dowiedzieć się, czy smakuje tak jak wygląda. Przekonałam się i....jestem zachwycona. Uwielbiam tego rodzaju
pieczywo. W swoim smaku przypomina trochę ciabatę, dodawaną w restauracjach serwujących shoarmę. Pycha! Wypróbowałam kilka wariantów: z
sezamem,
ziołami,
czosnkiem i naturalne. Wszystkie są przepyszne, chociaż te z
czosnkiem i
oregano przypadły nam najbardziej do gustu ;)

'chlebek naan'Składniki:- 2 szklanki
mąki- 125 ml ciepłego
mleka- 4 płaskie łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżka
oliwy- 1 op.
drożdży instant (7g) lub 15g świeżych- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukrudodatkowo:- 2 łyżki roztopionego
masła- świeży lub granulowany
czosnek-
oregano
Drożdże rozpuścić z
cukrem, w ciepłym
mleku. Odstawić, żeby "ruszyły".Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać
drożdże i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok 6-7 minut).Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 190C (z blachą w środku).Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Spłaszczyć je ręką i formować placki (uwaga! stolnica musi być grubo podsypana
mąką).Wierzch
chlebków posmarować rozpuszczonym
masłem i posypać
czosnkiem i
oregano.
Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp
między chlebkami.Piec do lekkiego zarumienienia (ok 10-15 minut).Podawać z ulubioną
sałatką, dipami.Smacznego!

* przepis pochodzi z bloga 'Gotuję, bo lubię'© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.