Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, o mały włos nie zaśliniłam klawiatury. W brzuchu, jak na zawołanie, zaczęło mi burczeć i
kiszki marsza mi grały. Wiedziałam, że jak tylko
będę miała chwilę, to chlebek ten pojawi się na naszym
stole. Po
chlebku czosnkowo-
serowym (klik) nie myślałam, że coś może być lepszego, bądź, równie dobrego - myliłam się.
Chlebki te smakują nieziemsko!Jedynym minusem tych
chlebków, jest to, że nie nadają się na kanapki. No może po zredukowaniu ilości nadzienia, będą bardziej zwarte, ale kto by rezygnował z
cebulowo-
serowego nadzienia?? ;) Dlatego ja zrobiłam je w postaci mini
chlebków.

'chlebki z
cebulowo-
serowym nadzieniem'Składniki (na 4 mini
chlebki):- 4,5 szklanki
mąki pszennej- 1 op.
drożdży instant (7g / 3 łyżeczki)- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 0,5 szklanki
mleka- 1 szklanka ciepłej
wody- 1,5 szklanki
startego sera (
cheddara)- 2 duże
cebule-
olej do podsmażenia
cebuli- S&P

Z
drożdży,
mleka i
cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut).Do miski wsypać 3 szklanki
mąki, dodać
sól,
wodę i zaczyn. Wyrobić ciasto, w międzyczasie, stopniowo dodawać pozostałą
mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h do podwojenia wielkości.W międzyczasie obrać
cebulę i posiekać (ja posiekałam w średniej wielkości kosteczkę :)). Podsmażyć na
oleju i przyprawić do smaku. Delikatnie, ponieważ, (jeśli użyjecie
cheddara),
ser należy do tych ostrzejszych. Odstawić do wystudzenia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt* (10x15).Wierzch ciasta posypać
serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną
cebulę (zostawiając min 1cm wolnego ciasta od brzegu).Ciasto zawinąć w roladę (zdjęcie poniżej).




Każdą roladę dzielimy na pół. Następnie ustawiamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, połówki
chlebków w pionie, przekrojoną częścią ku górze. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Piec w 220C przez ok. 35-40 minut, uważać, żeby nie spalić
cebuli.Smacznego!___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/

Pierwszy to taki, że mata ta służyła mi jako stolnica podczas wyrabiania ciasta na
chlebki. Po drugie - pomogła mi, dzięki umieszczonej na macie podziałce, w rozwałkowaniu ciasta na żądany prostokąt. Zawsze robiłam to na oko i niestety często zdarzały się przypadki, że jedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec.Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej?Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon i wsadzić do szuflady - jaka to oszczędność miejsca!

Mata, dzięki właściwościom materiału z jakiego została wykonana, może służyć również jako stolnica. Ponieważ silikon można bezpiecznie stosować w temperaturach z przedziału -60 do +260 stopni Celsjusza, odznacza się on elastyczną strukturą, a dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu.Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada jeden
maleńki minus. Podczas cienkiego rozwałkowywania ciasta, może odcisnąć się na cieście podziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :)

Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów.Razem z tym wałkiem, stanowią idealne uzupełnienie każdej kuchni!* przepis pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne