Wykonanie
3 średnie
pory1 pudełeczko
groszku200 gram
boczku wędzonegoZalewa:4 całe
jajka330 ml
śmietany 12%sólpieprzgałka muszkatołowa/kwiat muszkatołowyWykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej siekamy , dodajemy
mąkę ,
cukier ,
proszek do pieczenia ,
jajka i zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki.Na stolnice wysypujemy trochę
mąki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm . Wkładamy do formy ,( pamiętajmy o tym , że ciasto kruche musi być "luźne" jeżeli je za bardzo rozciągniemy to boki się skurczą i opadną. Nakłuwamy widelcem spód , kładziemy folie aluminiową lub papier i wysypujemy specjalne kuleczki do pieczenia lub ,
groch ,
ryż. wtedy ciasto wyrośnie równomiernie)
Pory i
boczek kroimy drobno ,
boczek podsmażamy najpierw
potem dorzucamy
pora a na minutę przed zdjęciem z gazu
groszek.Zalewa jest bardzo prosta wszystkie składniki ze sobą mieszamy i dodajemy dużo
gałki muszkatołowej.Ciasto podpiekamy przez 15 minut w 180 C na złoty kolor po czym dodajemy farsz i zalewamy naszą mieszanką i w 170 C podpiekamy przez 20 min aż
jajko się zetnie. Podawać z
winem Celebro
białym :)