ßßß Cookit - przepis na Tarta jesienna z porem i groszkiem z winem białym Celebro

Tarta jesienna z porem i groszkiem z winem białym Celebro

nazwa

Wykonanie

3 średnie pory
1 pudełeczko groszku
200 gram boczku wędzonego
Zalewa:
4 całe jajka
330 ml śmietany 12%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa/kwiat muszkatołowy
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej siekamy , dodajemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , jajka i zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki.
Na stolnice wysypujemy trochę mąki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm . Wkładamy do formy ,( pamiętajmy o tym , że ciasto kruche musi być "luźne" jeżeli je za bardzo rozciągniemy to boki się skurczą i opadną. Nakłuwamy widelcem spód , kładziemy folie aluminiową lub papier i wysypujemy specjalne kuleczki do pieczenia lub ,groch ,ryż. wtedy ciasto wyrośnie równomiernie)
Pory i boczek kroimy drobno , boczek podsmażamy najpierw potem dorzucamy pora a na minutę przed zdjęciem z gazu groszek.
Zalewa jest bardzo prosta wszystkie składniki ze sobą mieszamy i dodajemy dużo gałki muszkatołowej.
Ciasto podpiekamy przez 15 minut w 180 C na złoty kolor po czym dodajemy farsz i zalewamy naszą mieszanką i w 170 C podpiekamy przez 20 min aż jajko się zetnie. Podawać z winem Celebro białym :)
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/01/tarta-jesienna-z-pora-i-groszkiem-z.html