ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od cioci.
Składniki:
2 kg białej kapusty
2 marchewki
2 czerwone papryki
główka czosnku
1/2 szklanki oleju
zalewa:
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy.
Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc. Rano dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
Surówkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/05/surowka-z-kapusty.html