Wykonanie
Przepis dostałam od cioci.Składniki:2 kg
białej kapusty2
marchewki2
czerwone paprykigłówka
czosnku1/2 szklanki
olejuzalewa:1,5 szklanki
wody1 szklanka
cukru3/4 szklanki
octu2 łyżki
soliKapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy.Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc. Rano dodajemy
olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.Surówkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.Smacznego! :)