Wykonanie
Pomarańczowo-
kardamonowe muffiny z
orzechami i chrupiącą skorupkąNiesamowicie aromatyczne, wilgotne z kawałkami
orzechów pomarańczowe babeczki. Mmmmm są przepyszne! Dawno temu zachwycił mnie przepis na świąteczne ciasto z purée z
pomarańczy. Pomyślałam, że to wspaniała inspiracja dla muffinek i takie właśnie upiekłam. Są wspaniałe i do tego dokładnie takie jak idea mojego bloga - absolutnie bezstresowe. Minimum pracy, maksimum smaku. Dzięki nim mój dom pachnie świętami, choć bardzo wątpię żeby do nich dotrwały. Gorąco polecam!

Na ok. 20 babeczek przygotuj:1 szklankę
mąki pszennej2/3 szklanki
brązowego cukru1 małą łyżkę
proszku do pieczenia1/2 małej łyżki
sody oczyszczonej2/3 szklanki grubo zmielonych
orzechów ( ja wybrałam
migdały,
nerkowce i laskowe)1 małą łyżkę zmielonego
kardamonu1
pomarańcza1/2 kostki roztopionego
masła2/3 szklanki kwaśnej
śmierany 18%1 małą łyżkę pasty z
wanilii (lub nasiona z 1
laski wanilii)2
jajkaWłóż
pomarańczę do garnka i zalej w całości
wodą, gotuj ok. 1 godzinę. Następnie wyjmij
pomarańczę i zmiksuj ją blenderem na puree. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w jednej misce, a w drugiej płynne w tym puree z
pomarańczy. Następnie przełóż te płynne do sypkich i wymieszaj.Nałóż ciasto do foremek na muffinki, oprósz każdą
brązowym cukrem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia
cukier się skarmelizuje i babeczki będą miały chrupiącą skorupkę. Smacznego!