Wykonanie
Ciepłe ziemniaczki w ziołach z długo dojrzewającym
kabanosem,
czarnymi oliwkami i macerowaną w occie
szalotkąBardzo przyjemna
sałatka, która smakuje i na ciepło i na zimno. Kremowe ziemniaczki, aromatyczne
zioła, mięsisty
kabanos i macerowana
szalotka w occie, która jest zaskakująco orzeźwiającym dodatkiem. Proste i łatwe danie, które będzie wspaniałym towarzyszem dla wieczornego kieliszka
wina. Gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:10
młodych ziemniaczków,1
szalotkę,1 garść czarnych
oliwek,2 długo dojrzewające
kabanosy,1 małą łyżkę świeżego
tymianku,1 garść
parmezanu pokrojonego w drobną kostkę,2 duże łyżki
octu winnego,4 duże łyżki
oliwy z oliwek,1/2 ząbka
czosnku,
sól,
pieprz.


Ugotuj
ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie potnij
szalotkę w krążki, przełóż do małej miseczki i zalej
octem.
Kabanosy i
oliwki potnij w plasterki.
Tymianek i
czosnek drobno posiekaj. Ugotowane
ziemniaki potnij na grube plastry (3 cm). Przełóż do dużej miski, dodaj
kabanosy,
tymianek,
czosnek,
parmezan, odcedzoną z
octu szalotkę i
oliwę z oliwek. Całość dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem, następnie wszystko delikatnie wymieszaj.
Sałatkę podaj ciepłą, ale zimna też smakuje wyśmienicie. Smacznego!