Wykonanie
Roladki z wieprzowego
schabu z młodym
szpinakiem i
orzechami nerkowca w sosie
niebieskiego sera pleśniowego i orzeźwiającą
sałatką z
pomidorów,
szalotki i
miętyWyciągnęłam z lodówki świeży różowiutki
schab wieprzowy i pomyślałam, że warto by zrobić z nim coś więcej niż kotlety, nie ujmując cudnemu schabowemu. Jednak jeśli macie ochotę na odmianę od klasycznych kotletów proponuję aromatyczne roladki ze
szpinakiem baby i
orzechami nerkowca. Są bardzo proste do przygotowanie, a smakują i wyglądają rewelacyjnie. Do tego niezwykle aromatyczny i kremowy sos
serowy i orzeźwiające
pomidory z
miętą i macerowaną w occie winnym
szalotką. Dla mnie bomba!

Dla 4 osób przygotuj:8 plastrów
schabu o grubości ok. 2 cm1 opakowanie/6 dużych garści świeżych liści młodego
szpinaku2 ząbki
czosnku4 garści
orzechów nerkowca3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzok. 12
młodych ziemniaczków na sos przygotuj:1 garść pokrojonego
sera z niebieską pleśnią (może być lazur)1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 18%1 małą łyżkę świeżo zmielonego
kolorowego pieprzuszczypta
soli na
sałatkę z
pomidorów:1
szalotkęok. 20
pomidorków koktajlowych2 duże łyżki
szalotki6 listków
miętydo smażenia 4 łyżki
oliwy z oliwekWstaw ziemniaczki do gotowania w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię, wlej na nią
oliwę z oliwek, dodaj pokrojony w drobniutką kosteczkę
czosnek i
szalotkę. Wymieszaj i dodaj
szpinak. Całość dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj. Gdy
szpinak opadnie przełóż go na talerz by ostygł. Na tą samą patelnię wrzuć
ser pleśniowy i dodawaj po odrobinie
śmietankę cały czasz mieszając, żeby powstał gładki sos. Na koniec dopraw go
solą i
pieprzem.

Schab rozbij tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm. a środku każdego kotleta połóż
szpinak i kilka
orzechów nerkowca. Następnie Zawiń je w roladki i usmaż na złoto na
oliwie z oliwek na średnim ogniu (ok. 10 - 12 minut).Przygotuj
sałatkę z
pomidorków.
Szalotkę potnij w talarki i zalej
octem, żeby smak
cebuli złagodniał.
Pomidorki poprzecinaj na połówki,
miętę posiekaj na drobniutkie paseczki.
szalotkę odcedź z
octu i dodaj do
pomidorów. Całość wymieszaj i dopraw
solą i
pieprzem.Upieczone roladki poprzecinaj na pół na skos, jeśli okaże się, że
mięso się nie dopiekło, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 5 minut. Gotowe roladki ułóż na sosie i ziemniaczkach, dodaj
pomidorową sałatkę. Smacznego!