Wykonanie
Makaron fusilli z
cukinią,
szparagami,
parmezanem i
płatkami z
indykaW takie gorące dni jak dziś mam ochotę na coś lekkiego i kolorowego. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis, świeży, chrupiący, aromatyczny i nie zapychający.
Makaron al dente z
oliwą z oliwek,
czosnkiem i
parmezanem do tego chrupiące
cukinia i
szparagi oraz delikatne
płatki indyka. Bardzo udane połączenie. Gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:2 sznycle z
piersi indyka1 żółta
cukinię1 pęczek
zielonych szparagów2 ząbki
czosnku1 mały
por (jasna część)1/4 szklanki
oliwy z oliwek2 duże garści świeżo startego
parmezanu1/2 opakowania
makaronu fusilliUgotuj
makaron w osolonej wodzie. Sznycle z
indyka potnij na cieniutkie plasterki (
płatki).
Cukinię przetnij na pół, wydrąż środek i wyrzuć, pozostałą część potnij na paseczki. Oddziel zdrewniałą część od
szparagów. Aby to zrobić chwyć
szparaga za oba końce i mocno wygnij, aby się złamał. Dolną część wyrzuć. Pozostałe części potnij na kawałki o długości ok 2 - 3 cm.
Por dokładnie umyj i potnij w talarki o grubości 1/2 cm.
Czosnek drobno posiekaj.Na mocno rozgrzaną głęboką, dużą patelnię wlej
oliwę z oliwek, dodaj
czosnek,
por,
indyka,
cukinię i
szparagi. Całość przypraw
solą i
pieprzem, następnie wymieszaj. Smaż przez 5 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodaj ugotowany
makaron i starty
parmezan. Całość wymieszaj, sprawdź czy nie trzeba doprawić jeszcze raz. Czas siadać do stołu. Smacznego!