Wykonanie
Udka kurczaka ze
szparagami i
czerwonym pieprzem zapieczone pod beszamelem i
młode ziemniaczkiSezon na
szparagi rozpoczęty. To moje ulubione wiosenne warzywo. Uwielbiam chrupiące słodkie wiosenne
szparagi. Rewelacyjnie pasują do drobiu. Dziś mam dla Was propozycję na świąteczny wiosenny obiad. Danie jest bardzo efektowne, eleganckie i smaczne. A przy tym jest proste i szybkie jak na uroczysty obiad. Gorąco polecam!

Dla 5 osób przygotuj:10 podudzi
kurczaka bez kości2 paczki
szparagów1 kg
młodych ziemniaczków1 garść
czerwonego pieprzu4 duże łyżki
oliwy z oliweksól na
sos beszamelowy przygotuj:2 szklanki
mleka2 duże łyżki
masła2 duże łyżki
mąki1
szparaga1 dużą łyżkę
czerwonego pieprzu1 szczyptę
gałki muszkatołowejsólSzparagi obierz, oddziel zdrewniałą końcówkę i wyrzuć - wystarczy chwycić oba końce
szparaga, wygiąć go, a łodyga przełamie się w odpowiednim miejscu. Rozłóż udka na desce, oprósz je
solą i
czerwonym pieprzem, na środku każdego ułóż dwa
szparagi. Następnie uformuj roladki za pomocą wykałaczek.


Roladki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z 4 dużymi łyżkami
oliwy z oliwek. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni (w opcji góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i przygotuj
sos beszamelowy. Na rozgrzanej patelni roztop
masło, dodaj płyn, który zebrał się na dnie naczynia z
kurczakiem. Dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, następnie, trzymając patelnię na średnim ogniu, powoli dodawaj
mleko, cały czas mieszając. Dodaj 1/2 małej łyżeczki
soli, szczyptę
gałki muszkatołowej.






Gdy sos zgęstnieje, do konsystencji gęstej
śmietany polej nim
udka kurczaka, dodaj
czerwony pieprz i pocięty w plasterki
szparag. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 30 minut. W tym czasie ugotuj
młode ziemniaczki w osolonej wodzie. 5 minut przed końcem gotowania
ziemniaków dodaj do garnka
szparagi. Do ugotowanych
szparagów i
ziemniaków możesz dodać odrobinę
masła. Wyłóż wszystkie składniki na talerze, czas zacząć ucztowanie. Smacznego!
