Wykonanie
Domowe fondue
czekoladowe z
owocamiZbliżają się walentynki, powoli zaczynamy myśleć co przygotować dla bliskiej osoby. Dziś przedstawiam Wam bardzo apetyczne i efektowne, a zarazem niezwykle proste w przygotowaniu (5 do 10 minut) domowe fondue
czekoladowe z białej,
mlecznej i
deserowej czekolady. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych sprzętów, wystarczą miseczki i gorąca
woda. Do tego butelka schłodzonego
wina musującego (proponuję prosecco) świece i romantyczny nastrój gwarantowany. Gorąco polecam!
Dla 2 osób przygotuj:1/2 tabliczki
białej czekolady1/2 tabliczki
mlecznej czekolady1/2 tabliczki
deserowej czekolady2
mandarynki1 garść
truskawek1 garść
borówek amerykańskich1
kiwi1 garść
winogronOwoce umyj i osusz.
Truskawki potnij na ćwiartki,
kiwi obierz ze skórki i pokrój w słupki,
mandarynkę okrój nożem ze skórki oraz albedo (białej skórki), następnie pokrój na plasterki. Ponabijaj
owoce na wykałaczki, tak aby było łatwo zanurzać je w
czekoladzie.
Przygotuj miseczki na
czekoladę. Potrzebujesz 3 małe miseczki i 3 troszkę większe, ważne żeby można było włożyć mniejszą do większej, tak aby ta pierwsza nie dotykała dna. Cała sztuczka z domowym fondue
czekoladowym polega na tym, że do większej miseczki wlewasz wrzątek, a mniejszą z
czekoladą kładziesz na wierzchu.
Czekolada się roztapia i wystarczająco długo pozostaje w tym stanie.
Czekoladę potnij na drobne kosteczki. Każdy rodzaj przełóż do osobnej miseczki. Do większych miseczek wlej wrzątek i ułóż na nich miseczki z
czekoladą. Po ok. 1 minucie
czekolada sama się rozpuści, możesz ją wtedy wymieszać.
Podawaj od razu. Możesz dowolnie modyfikować smak
czekolady dodając do niej różnych przypraw. Na przykład do
deserowej czekolady możesz dodać
soli gruboziarnistej, do
mlecznej płatków chilli, a do białej odrobinę
cynamonu. Oprócz
owoców możesz również zanurzać w
czekoladzie orzechy, kruche
ciasteczka i co tylko przyjdzie Ci do głowy. Czas otwierać
szampana i zapalić świece. Smacznego!