Wykonanie
Złote
waniliowe jabłuszkaSłodziutkie, polskie jabłuszka w złotym, chrupiącym,
waniliowym cieście,
powiem Wam szczerze, że są przepyszne! Przekąska dla wszystkich grup wiekowych, na każdą okazję. Przygotujesz ją w 15 minut. Gorąco polecam!
Dla 2 osób przygotuj:1
jabłko1/2 szklanki
mleka1 dużą łyżkę
cukru pudru4 duże łyżki
mąki1
jajko1 małą łyżkę pasty z prawdziwej
wanilii (lub 1
laskę wanilii, lub 1 opakowanie
cukru waniliowego)3 duże łyżki
oleju roślinnego (do smażenia)Wymieszaj w misce
mleko,
jajko,
wanilię i
cukier puder. Następnie powoli dodawaj
mąkę mieszając trzepaczką. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli jest za gęste dodaj
mleka, jeśli zbyt rzadkie -
mąki.
Jabłko obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój je na plasterki o grubości ok 3 mm.
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją
olejem, za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Plasterki
jabłek zanurzaj w cieście i kładź na patelni. Gdy będą złote z obu stron przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (żeby wchłonął nadmiar tłuszczu). Następnie ułóż złote jabłuszka na talerzu i oprósz
cukrem pudrem. Możesz je udekorować
świeżym jabłkiem i listkami
mięty. Smacznego!