ßßß Cookit - przepis na Smażone kalmary

Smażone kalmary

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
tuszki kalmarów 600 gramów
mąka 100 gramów
jajka 1 sztuk
wino białe 0,5 szklanek
oliwa 1 łyżek stołowych
olej według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone tuszki kalmarów pokroić w krążki, mrożone kalmary trzeba rozmrozić. białko ubić na sztywna pianę. Wymieszać oliwę z winem i mąką, dodać żółtko, pianę z białka, doprawić sola i dobrze wymieszać na jednolite, gładkie ciasto.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Krążki kalmarów partiami zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor ok. 9 minut. Podawać gorące z cząstkami cytryny i sosem alioli.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Owoce morza
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11009/Smazone-kalmary