Wykonanie
Sycąca zupa z
kukurydzy,
pora,
pomidorów,
chilli i
limonkiPolecam Wam dzisiaj rewelacyjną zupę, która świetnie sprawdza się na co dzień, nawet jako danie główne i na imprezach, zastępując późnym wieczorem klasyczny bogracz. Jest przepyszna! Słodka
kukurydza, przełamana
pomidorami,
chilli i
limonką. Gęsta i kremowa konsystencja sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Serdecznie polecam!

Na 2 litry zupy przygotuj:2 puszki
kukurydzy1 puszka krojonych
pomidorów1
por1/2
limonki2 duże łyżki
masła1 duża łyżka
mąki2 duże łyżki
brązowego cukru1 szczypta
pieprzu cayennesól
Do dużego rozgrzanego garnka wrzuć
masło. Gdy się roztopi dodaj drobno pociętego
pora oraz szczyptę
soli. Następnie mieszaj, aż
por się zeszkli, wtedy oprósz go
mąką i wymieszaj. Dodaj
kukurydzę i wymieszaj. Dodaj krojone
pomidory, szczyptę
pieprzu cayenne,
cukier, sok z 1/2
limonki, następnie wszystko wymieszaj. Wlej do garnka półtorej litra
wody i dodaj 2
kostki rosołowe. Całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie duś na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny. Gotową zupę możesz podawać z posiekaną
natką pietruszki lub
kolendry, kwaśną
śmietaną i świeżym
pieczywem. Smacznego!


