Wykonanie
Waniliowe placuszki z
malinową konfiturą i
bitą śmietanąNie ma to jak zacząć Nowy Rok śniadaniem dla łasuchów. Puszyste
waniliowe placuszki, z kwaśnymi
malinami i słodziutką
bitą śmietaną -
trio doskonałe! A tymczasem życzę wszystkim samych szczęśliwych chwil w 2014 roku!

Dla 4 głodnych łasuchów: na ciasto:2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki1
jajko1/2 małej łyżki
sody oczyszczonej1 łyżkę pasty
wanilii (lub nasionka z 1
laski wanilii lub 1 opakowanie
cukru waniliowego)2 duże łyżki
cukru pudru1/4 kostki
masła na
konfiturę:1 szklanka
malin (mogą być mrożone)1/2 szklanki
cukru na
bitą śmietanę:1 szklankę
śmietanki kremówki (ok. 30%)2 duże łyżki
cukru pudruNajpierw przygotuj ciasto. Do dużej miski wlej
mleko, dodaj
wanilię,
jajko i roztopione
masło. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką i dodawaj powoli
mąki. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany, jeśli jest rzadsze dodaj więcej
mąki. Jeśli wsypiesz za dużo
mąki, dolej
mleka. Na koniec dodaj
sodę oczyszczoną, wszytko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. To ważne, żeby ciast chwilę postało,
soda się aktywuje, gluten zawarty w
mące uwolni, a placki wyjdą śliczne.

Przygotuj
konfiturę malinową. Do rondelka wrzuć
maliny, dodaj
cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień i niech
malinki się duszą, będą w sam raz gdy skończysz piec placuszki. Teraz ubij
śmietankę na sztywno z
cukrem pudrem.Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć placki. Ja robię małe placuszki o średnicy ok. 5 cm. Nakładam je łyżką do zupy i grzbietem łyżki formuję okrągłe placki. Gdy na powierzchni placka pojawiają się bąbelki, to znak, że trzeba przewrócić go na druga stronę. Po ok. 20 sekundach placek powinien być gotowy. Jeśli placki za szybko się przypalają zmniejsz ogień.Jeśli nie masz akurat pod ręka 4 łasuchów, możesz część ciasta odstawić do lodówki i usmażyć resztę następnego dnia.



Gotowe placuszki układam w stosiki, polewam
malinową konfiturą obok nakładam
bitą śmietanę i wszystko posypuję
cukrem pudrem - pyszności! Smacznego!