Wykonanie
Do świąt już tylko kilka dni, przygotowania wrą. Sprzątanie, gotowanie, pakowanie prezentów, ubieranie choinki - jednym słowem szaleństwo! A rodzinę trzeba nakarmić. Proponuję danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, zdrowe i sycące. Świetnie się odgrzewa, więc wystarczy na dłużej i da nam więcej czasu na świąteczne szaleństwa.

Na 6 dużych porcji przygotuj:1 paczkę
kaszy jęczmiennej pęczak (400 g)2
papryki4 ząbki
czosnku1/2
pora2
cukinie1 dużą polędwiczkę wieprzową1
cebulę1
kostkę rosołową1 garść startego
parmezanu1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 szczypta
pieprzu cayenne
Polędwiczkę wieprzową pokrój w kostkę, dodaj drobno pokrojony 1 ząbek
czosnku i 2 duże łyżki
oliwy z oliwek, szczyptę
soli i szczyptę
pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.
Cebulę i 3 ząbki
czosnku pokrój drobno. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, wlej na nią resztę
oliwy, wrzuć
czosnek,
cebulę i
kaszę. Całość wymieszaj. Gdy
cebula się zeszkli dodaj 2 szklanki
wody i
kostkę rosołową, wymieszaj. Pokrój
paprykę,
cukinię i
pora w kostkę.
Kaszę cały czas mieszaj. Gdy
kasza wchłonie płyn dodaj
paprykę i
pora, wymieszaj. Dodaj 2 szklanki
wody i wymieszaj. Gdy płyn znów się wchłonie dodaj
cukinię i dodaj jeszcze jedną szklankę
wody. Zmniejsz ogień na średni i mieszaj co jakiś czas.

Rozgrzej drugą patelnię, gdy będzie gorąca wrzuć na nią polędwiczkę wieprzową wraz z
oliwą w której się marynowała. Energicznie wymieszaj. Gdy polędwiczka się zrumieni wrzuć ją do kaszotto. Wymieszaj całość dodaj
parmezan, szczyptę
pieprzu cayenne ( jeśli nie lubisz ostrych potraw nie dodawaj), wymieszaj i spróbuj czy nie trzeba dodać
soli i
pieprzu. Gdy
kasza będzie al dente danie jest gotowe. Smacznego!