Wykonanie
Słodko pikantny krem z pieczonej
marchwiNie ma nic lepszego po powrocie do domu w zimny dzień od ciepłej, pożywnej zupy. Krem z pieczonej
marchwi to niezwykle smakowita i rozgrzewająca propozycja. Pieczone warzywa nabierają pikantnego, lekko korzennego smaku, z
marchwi wydobywa się naturalna
słodycz. Dla mnie
absolutna rewelacja.

Na 2 litry zupy przygotuj:4 duże
marchewki1 dużą
pietruszkę1 dużą
czerwoną cebulę3 gałązki
rozmarynu1 dużą szczyptę świeżo startej
gałki muszkatołowej2 duże szczypty świeżo mielonego
pieprzu3 szklanki
bulionu2 szklanki
wody2 duże szczypty
soli3 duże łyżki
oliwy z oliwek
Marchew,
pietruszkę i
cebulę pokrój na grube kawałki, wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego.
Rozmaryn podziel na mniejsze części i posyp pokrojone warzywa. Oprósz wszystko
przyprawami, polej
oliwą i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej
bulionem i 1 szklanką
wody, duś na średnim ogniu 20 minut.Następnie zmiksuj zupę blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj drugą szklankę
wody (zupa, z czasem, z powrotem gęstnieje, warto przy podgrzewaniu dodać trochę
wody, do uzyskania pożądanej konsystencji, należy jednak przy tym pamiętać o dodaniu
soli). Na koniec sprawdź czy do kremu nie trzeba dodać
soli i
pieprzu. Nałóż krem do miseczek, dopraw świeżo mielonym
pieprzem i
rozmarynem, a jeśli masz ochotę, dodaj
śmietanki. Smacznego!