Wykonanie
Fettuccine z klopsikami w
sosie pomidorowymZgodnie z zapowiedzią dziś obiadek dla dzieci. Moja córeczka jest absolutnym niejadkiem. Żeby cokolwiek zjadła muszę nieźle się gimnastykować. Natomiast
makaron jest dla niej numerem jeden. Dlatego na jej urodziny przygotowałam długie płaskie
nitki makaronu (fettuccine to takie spłaszczone spaghetti) w jej ulubionych pomidorach z delikatnymi klopsikami
z piersi kurczaka (oczywiście ekologicznego). Zjadła! I to ze smakiem. Danie jest wydajne, można część zamrozić, a część schować do lodówki na następny dzień. W razie pilnej potrzeby wystarczy ugotować świeży
makaron, podgrzać sos i gotowe. A więc polecam wszystkim mamom Fettuccine z klopsikami w
sosie pomidorowym.

Na 4 porcje przygotuj:1 pojedynczą
pierś kurczaka1/2 małej
szalotki1 małą łyżkę
masłasól,
pieprz1 duża łyżka
oliwy z oliwek1/3 paczki
makaronu fettuccine (może być każdy inny
makaron)Na sos przygotuj:1 szklankę
przecieru pomidorowego1/2 szklanki domowego
bulionu (przepis na
bulion tutaj)1/3 szklanki
śmietanki kremówki1 małą łyżeczkę
cukrusólMięso z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą
wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie podziel je na grube kostki.
Szalotkę potnij na drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuść
masło, wrzuć
cebulkę i delikatnie ją zeszklij. Do blendera wrzuć
mięso, ostudzoną
cebulkę,
oliwę z oliwek, szczyptę
soli, malutką szczyptę
pieprzu. Zmiel wszystko bardzo drobno. Do rozgrzanego rondelka wlej
przecier pomidorowy i
bulion, dodaj
śmietankę kremówkę, dużą szczyptę
soli i
cukier, wszystko wymieszaj. Duś sos na średnim ogniu. Z
mięsa formuj malutkie kuleczki wielkości małych
wiśni. Zmocz ręce
wodą, będzie dużo łatwiej. Każdą kuleczkę zaraz po uformowaniu wrzuć do gorącego
sosu pomidorowego (sos cały czas trzymaj na średnim ogniu). Po wrzuceniu ostatniej kulki do sosu, duś wszystko na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. W tym czasie ugotuj
makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy
makaron wyłóż na talerzyk polej sosem z klopsikami, lekko ostudź i czas na jedzenie. Smacznego!