Wykonanie
17 Kwiecień 2015Witam. Nie macie pomysłu na obiad? Zobaczcie jak szybko można zrobić
jajka w
sosie musztardowym. Zaskoczycie swoja rodzinę na pewno. Będąc w szkole średniej korzystałam ze stołówki szkolnej, zawsze w piątek to danie mieliśmy serwowane. Musze się przyznać że nie przepadałam za nim, a teraz z przyjemnością sama serwuje mojej rodzinie.
JAJKA GOTOWANE - SADZONE W
SOSIE MUSZTARDOWYM.Porcja dla 4 osób. Ja gotowałam dzisiaj dla dwóch.SKŁADNIKI:3 łyżki
masła lub
margaryny2 łyżki
mąki1/4 litra
mleka1/8 litra
wody1 łyżeczka
warzywnego wywaru instant lub
wegety2 łyżki
musztardy - wybór należny do Was. Ja użyłam średnio ostrej8
jajekfolia spożywcza
sólPRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy sos: Rozpuszczamy
masło i dodajemy
mąkę, następnie dolewamy
mleko,
wodę w której rozpuszczamy
wywar warzywny lub
wegetę.

Gotujemy dobrze mieszając, żeby nie zrobiły się grudki około 5 minut, na końcu dodajemy
musztardę.Sos gotowy.

Wycinamy z foli kwadraty ,bierzemy kubek nakładamy folie i na środku robimy wgłębienie,wbijamy
jajko i troszeczkę solimy, następnie delikatnie podnośny boki i związujemy takie sakiewki.To jest mój sposób, można
jajka bezpośrednio na
wodę wbijać ale mi nie zawsze się nie udawało wiec robię to w ten sposób. Jeśli byście chcieli wbijać
jajka bezpośrednio na
wodę to musicie pamiętać, żeby dodać
soli i 2 łyżki
octu- na 1 litr
wody.

Do wrzącej
wody wkładamy nasze sakiewki. Gotujemy 4 -5 minut.

Gotujemy
ziemniaki, wykładamy
jajka z sakiewek na talerz i polewamy sosem. Ja jeszcze podsmażam 1
cebule i polewam na
ziemniaki. Posypujemy
rzeżuchą, ja nie miałam wiec użyłam
szczypiorku. Gotowe.SMACZNEGO !!!