ßßß
Składniki:27 sztuk słonych krakersów50g sera żółtegopół cebuliogórek konserwowy / lub papryczka chilli/tuńczyk sałatkowy w oleju3 jajka5 łyżek majonezupieprzUgotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:)Układamy kolejne warstwy:warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersówser z majonezemwarstwa krakersówmasa z tuńczykiemwarstwa krakersówbiałkażółtkaSałatkę możemy udekorować szczypiorkiem. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.