Wykonanie
Nie wiem dlaczego ten czas tak szybko leci, ale brakuje mi go każdego dnia.Nie wiem też, czy uda mi się w najbliższym czasie dotrzymać słowa i dodawać coś częściej, bo może być ciężko, ale
będę się starała :)Tym razem znowu coś dla łasuchów. Słodki przekładaniec z kwaśną nutą
porzeczkową :)Ciacho również dla leniwców, bo robi się je niezwykle szybko ^^



Składniki na
biszkopt:(prostokątna blaszka)10
jajek2 szklanki
mąki2 szklanki
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
octu winnegoDodatkowo:600 ml
śmietanki 30 %3x
śmietan fix1 duży słoik
dżemu z czarnej porzeczki lub
porzeczek w żelu1 puszka masy krówkowej1 niepełna szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 tabliczka
gorzkiej czekoladyherbata gorzka + 1 łyżka
cukru +
sok z cytrynyPieczemy
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać
proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je
octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem. Dodać powoli
żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać
mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że
biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40-50 minut na tzw. suchy patyk.
Biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół, uzyskując dwa prostokątne płaty ciasta.Zaparzyć kubek czarnej
herbaty z dwóch torebek i dodać łyżkę
cukru i
sok z cytryny.Ponczem nasączyć oba płaty ciasta.Dolny wysmarować
dżemem. Położyć drugi płat ciasta i wysmarować go masą
krówkową.
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrami i
śmietan fixem.Wyłożyć na wierzch ciasta.Posypać startą
czekoladą.Ciasto podawać schłodzone.Smacznego!
